Välkommen till Kangasala

Hej,
 
De två sista dagarna har jag vart i Kangasala, vilket är nära Tammerfors i Finland. Varför är jag här? Jo min mormor bor här. Kangasala är ett helfinskt område, vilket har lätt till att alla tittar på mig konstigt när jag svarade i telefonen och tala svenska till Nasse, min mormor är finskspråkig. 
 
(har inte nån annan bild från mommos så jag fota hennes sjuktsnygga klocka)
 
Jag vet inte, det är udda att vara ända svenskspråkiga på området, när jag kommer från den delen av Finland var majoriteten av befolkningen talar svenska.
 
Nåja, inte hade jag desto mer att skriva idag, skall uppdatera igen när jag kört en sjuhelvetes väg hem. (FUCK, skall det ta 2,5h för att se sin mormor???)
 
Hoppas ni har en bra påsk!
 

Skolångest

Jag har problem med mina studier.
 
Jag vill men klarar inte av det. Jag har bytit yrke och VILL bli närvårdare, jag VILL jobba med barn slutet av mitt liv. Det är otroligt krångligt bara med ADD, och får ångest av att sitta och skriva tent. Nu har jag skrivit min Anatomi & Fysiologi tent 4 gånger, jag vet att jag läst, jag vet vad jag läst, men när jag sitter i salen och skall skriva ner det, flyger allt ut ur huvudet. På vägen hem från Helsingfors kommer jag igen på vad jag skulle skriva.
 
Jag är ju inte dum, jag har blivit student, jag har studerat på yrkeshögskola. Det är bara att nåt inte nu fungerar. Jag skall klara av dethär, jag skall inte ge upp. Jag tänker göra detta rätt igen!
 
Dethär kommer vara tungt en tid, can't fail no more!
 
 

Skola

ÄLSKAR mina närstudiedagar. Då ser jag mina kära studiekamrater, då är jag konstant glad, då vet jag att snart är det veckoslut. 
 
Imorgon är det ledigt, och jag har ingen aning vad jag skall göra, men jag bryr inte. För en gångs skull skall jag inte springa åt tusen olika riktningar, träffa vänner, gå till clubben, whatever. 
 
Nu skall jag koncentrera mig, men skriver igen ikväll.
 
Ha en skön torsdag,
 
 

Sjukledighet

Hej!
 
Söndag/Måndag natten börja jag kasta upp, detta sluta inte före igår kväll. Idag mår jag prima, så imorgon kan jag ha min 1 dag av jobb före skola och ledighet. Alltså det som jag inte berättat är att jag studerar på läroavtal, detta betyder att jag jobbar 4 dagar i veckan på daghem och 1 dag i veckan är jag i skolan(torsdag).
 
Igår såg jag ut såhär:
 
 
 
Detta är ett prima sätt att studera, men otroligt krävande. Det har resulterat i att jag är efter i mina studier, så nu när jag är friskare än igår, men fortfarande sjukledig tar jag för mig att se igenom vad som saknas från mina studier och försöker på detta sätt få fast mina studiekamrater. Jag kommer nog att klara dethär, efter min setback tidigare i veckan. 
 
Men nu behöver jag äta, är vrålhungrig (plussida har jag magrat 4 kg)!!
 
Hoppas ni är friska

Finlandssvenskhet

Jag har ett poroblem med både finskspråkiga samt svenskspråkiga i Finland, och det är faktummet att ofta talas det om att de finskspråkiga "tvingas" lära sig svenska, osv.
 
Faktummet som stör mig är att det är nog helt samma för oss finlandssvenskar. I Finland kan du gå i skola på både finska och svenska, de är landets 2 officiella språk, problemet är att det ofta sker hackande på oss finlandssvenskar för att de finska tror att vi alla är rika med våra segelbåtar och tvingar dem lära sig svenska.
 
Exempel 1:

Jag måste nu säga att tyvärr är min storebror en stereotypi. Sjöman, äger egen lägenhet som 24 åring, har en egen bil och har just köpt en motorcykel.
 
Sanningen dock är inte denna, bara för att en har det bra har kanske systern inte det lika bra.
 
Exempel 2
 
Jag och min vän Vivi, vi är inte stereotypin. Vi båda har så gott som inga pengar, ena bor fortfarande hemma och den andre just o just lever på hyra med sin sambo i en skitig tvåa som håller på att gå sönder under våra fötter. NOT A STEREOTYPE!!!
 
Jag måste pointera att de finskspråkiga MÅSTE börja studera det svenska språket när de börjar sjunde klassen. De svenskspråkiga i Finland MÅSTE börja studera finska redan på 3:e klassen, är deta rättvisst?
Nu har det varit i Finland stora diskussioner om "pakkoruotsi"(tvingad svenska), men skall inte även då vi finlandssvenska tala om "pakkosuomi"???(tvingad finska).
 
ELLER!

Kanske lämna hela diskussionen, varför skall det alltid bli ett sådant strid om språk och stereotypier här i Finland? Kan vi inte alla gå under den finländska flaggan och vara finländare istället för att kina om någo vittus språk(ursäkta min finlandssvenskhet, översättning: bråka om något fittans språk). 
 
På senaste tiden har jag försökt inte bry mig, men hade idag en diskussion med en finskspråkig vän på facebook som börja strida med mig om saken, och jag tänkte att bloggen är ett ypperligt ställe att tömma ut min raseri. eeeeh, kanske inte, men it's too late now, muahahahahaaa!!!
 
Nej nu skall jag nog ta och lugna ner mig, skriver om mer positiva saker igen senare.
 
Ha en skön söndag!

Cat vs. ladybug

Måste säga att det var skönt att komma bort från hemmet ibland. Fast svärmor bor bara ca 5 km från oss. Vi träffa där Nasses bror samt hans fästmö, och deras söta dotter. Joo och hunden Hilma!
 
Otroligt söt gris!!!!!!!!!!!!
 
Dessutom fick jag på film när vi bråka med svärmors katter, jag skratta så att jag grät, evil me!!!!
 
 
Nu är det tid för mig och Nasse(a.k.a Alex) att se på Skyfall, uppdaterar om jag inte somnar, hehe :D
 
Ha de bra!

Mobilinlägg

Sitter nu hos svärmor med Nasses bror och hans fästmö.. De har sin söta dotter och sova och söta hilma.. Skall uppdatera igen hemma.
 
/Berg
 

Epic Fail!

What a bitch!
 
Jag skrev att jag skulle uppdatera igår ännu, men vet ni vad... JAG SOMNA KL.5!!!!! Jag vakna imorsse klockan 8 och märkte att "fan jag har sovit i 15h!!!!"
 
Nå nu är jag upp and running, och har ätit en otroligt hjälsosam lunch.
 
 
Alltså detta skall man ju äta varje dag, tycker ni inte???
 
Nej herre gud ändå att jag nu mår illa! Jag har inte ätit skräpmat på en tid, och nu minns jag varför, FÖR ATT JAG FÖRFAN BÖRJAR MÅ SKIT!!!!!! 
 
Så remember kids: Don't eat junk food!
 
Nå jag gav en knackkorv till mina katter (jag vet, inte hälsosam kost till katter!), de var bara så söta (igen).
 
 
Och joo jag är medveten om att det ser råddigt ut..
 
Idag har vi som plan att köra till svärmor som bor nära oss, jag vill ha gratis kaffe! Dessutom skall vi med Nasse(sambon Alex) se på Skyfall..
 
BTW!
Alex hämta sallad till mig<3 
 
 
Joo jag vet färdigmat igen, men MYCKET mer hälsosamt än vad jag åt tidigare!
 
Vi hörs igen senare!

På dagis

Fick liter dåliga nyheter, vilket inte är roligt, men skit i det!
 
Better luck next time! 
Jag lever i nuet och det har ingen nåt att säga om. Idag skall jag bry mig om MIG!! No one else!  Uppdaterar ikväll om ME, MYSELF AND I :D
 
ha det bra!!
/Berg
 

Välkommna!

Hejssulivei!(Så säger vi var jag kommer ifrån)
 

Jag heter Matilda, jag har alltid hatat mitt namn, men det är det ända jag har. Jag bor med min fästman (Alex) i en liten by i Finland som kallas Ingå. Ingå har ungefär 5 570 invånare varav ungefär 55% (enligt wikipedia jag skulle säga närmare 85%) talar svenska. Detta är inte onormalt i Finland.
 
(Detta är taget från min balkong)
 
Jag är förr i en tvåspråkig familj, varav min far talar svenska och min mor talar finska. Mina föräldrar har länge sedan gått skillda vägar men de båda bor fortfarande i min barndomsstad Borgå
 
 
Jag har en nära relation med min bror, Justus, med honom talar vi antingen finska eller svenska beroende på situationen. 
 
 
Jag studerar för tillfället till närdvårdare, på sidan om studierna jobbar jag på daghem.
 
Här på bloggen får ni läsa om mitt liv, mina tankar och mina observationer. Jag är ofta brutalt ärlig, jag bloggar även på matildaberg.ratata.fi, så där får ni läsa mer om mitt liv.
 
Hoppas ni gillar min blogg!
 
 
 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.

RSS 2.0